Robot Care Systems

07

‘Een dag in het leven van LEA’

02
Robot Care Systems
Interieur ontwerp en projectleiding uitvoering

Den Haag 2015/2016
oplevering juli 2016

Opdracht:
Ontwerp een woonruimte voor zorgrobot LEA waar alle functionaliteiten van Lea kunnen worden getest en gedemonstreerd. De ruimte moet eruit zien als een modern ouderenappartement/studio; gezellig met een futuristische touch. Muren mogen niet doorgetrokken worden tot het plafond in verband met zichtlijnen tijdens presentaties, maar moeten wel onderdeel van het ontwerp zijn.

Zorgrobot LEA
Lea, de Lean Elderly Assistent, is een zorgrobot. Zij biedt steun bij het lopen. Ze helpt bij het dagritme, geeft bijvoorbeeld aan wanneer medicijnen moeten worden genomen of het tijd wordt om oefeningen te doen. Maar ook maakt de gebruiker via haar makkelijk contact met zijn of haar omgeving. LEA wordt op dit moment nog doorontwikkeld en verder aangepast aan de behoeftes van degene die haar goed kunnen gebruiken. Lea zorgt voor behoud van een actief leven, helpt met de dagelijkse routine, zorgt voor veiligheid en voor eenvoudige communicatie.

Ontwerp:
De ruimte is een souterrain van het bedrijf. Uitdaging was om op een ongewone locatie toch het gevoel van huiselijkheid te creëren. Het grote meubilair is maatwerk geworden;  een halfronde keuken met bar, halfhoge muren en een inbouwkast afgewerkt met olijfhout. In de vloer- en vloerkleden alsmede de verlichting heb ik cirkels verwerkt om de verschillende functiegebieden (wonen, slapen, koken)  mee aan te duiden. De overige meubels zijn een combinatie van warm (tropisch hout) en design (chroom). De vloer heeft een betonlook en in de keuken is gewerkt met een andere kleur vloer in cirkelvorm. Kleurstellingen zijn deels aangepast aan de huisstijl van het bedrijf (oranje). Er zijn banken gemaakt waar toeschouwers op kunnen zitten tijdens de presentaties.